PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Samedi 15.06.2024
Recherche
  Centre de recherche
Indice de la République Tcheque
INFOS DE BASE
  Infos de base sur la Tchéquie
Le meilleur de la Tchéquie
Régions en Tchéquie
Régions touristiques
Turistické oblasti
Villes et municipalités
Eurorégions
Microrégions et associations
Régions pittoresques
ACTUALITÉS ET ACTIVITÉS
  Actualités et nouvelles
Databanque des activités
Activités folkloriques et festivals
Activités touristiques
PRAGUE - COEUR D´EUROPE
  La ville de PRAGUE
Centres d´accueil de Prague
Calendrier d´activités a Prague
Thermalisme
  Stations balnéaires
Assurance-maladie
Tourisme de congres
  Expositions et parcs des expositions
Centres de congres
Organisation des expositions et promotion
Congres et conférences
Foires et expositions
Tourisme et loisir
  Centres d´accueil
Culture et divertissement
Monuments de l´UNESCO
Monuments et architecture
Monuments ecclesiastiques
Châteaux-forts et châteaux
Vacances actives
Tourisme pédestre
Agrotourisme
Cyclotourisme
Aquatourisme et sports
Tourisme du vin
Sport et relaxation
Club des touristes tcheques
Agences de voyages
Folklore et Traditions
  Folklorní sdružení
Ensembles folkloriques
Festivals folkloriques
Traditions folkloriques et coutumes
Métiers traditionels et produits
Nature et sa protection
  Biosférická rezervace UNESCO
Sites classés
Přírodni zajímavosti
Grottes et abysses
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Sentiers touristiques
Hébergement et alimentation
  Terrain de camping, campement
Hotels, Pensions
Chaty a chalupy
Résidences de vacances
Autre hébergement
Restaurants
Příjemné posezení
Specialités gastronomiques
Commerce et services
  Services pour automobilistes
Centres d´achats
PROMOTION DE L´ENTREPRISE
  Occasions d´investissement
Secteur financier et l´assurance
Immobiliers a vendre
Production industrielle
Production alimentaire
Království perníku

Perníková chaloupka patřila řezbářům

V Rábech pod Kunětickou horou se na státní svátek konalo předvánoční Kuňkání pod Kuňkou.

Právě před pěti lety, 17. listopadu 2017 byl založen spolek, které provozuje Perníkové království v bývalém loveckém zámečku v Rábech pod Kunětickou horou u Pardubic. Nejen při této příležitosti, ale také i jako akci na závěr sezony se tu ve čtvrtek na státní svátek konalo předvánoční Kuňkání pod Kuňkou.

"Máme tu asi deset řezbářů motorovou pilou, přijeli dlátoví řezbáři, kteří vyřezávají figurky, je tu veselo," zvala hlavní duše perníkového království Luděk Šorm, ale hned připomněl, že sezona touto akcí nekončí.

"Z ekonomických důvodů, protože energie trápí i nás, jsme omezili víkendový provoz. Ten bude až o vánočních prázdninách. Ale v prosinci tu bude řada zájezdů zejména pro školy a školky," vysvětlil s tím, že prohlídka zámečku není prohlídkou muzea perníku.

"Celé to je zážitkový program. Všichni návštěvníci jsou i účinkující, jsou to Jeníčci a Mařenky, jak kdo má chuť si dělat srandu," vysvětlil Šorm. Ještě předtím, než návštěvníci vstoupili do perníkového království, mohli venku obdivovat mistry řezbáře. A sledovat, jak dokonalé sochy pod jejich rukama rostou a ožívají.

"Mám i klasickou motorovou pilu, ale tu používám jen na první řezy. Pak už mám lišty, které jsou špičaté. Vepředu to má pár milimetrů, aby člověk byl schopný dělat detaily. Úplně největší detaily se dělají bruskami," prozradil Radek Smejkal, mistr světa v řezání soch. Původně vyučený strojař ale celý život vede taneční školu v nedalekých Pardubicích.

"K sochařině jsem se dostal asi před patnácti lety, když už mě nebavilo, že člověk někoho dva tři roky učí a on mu přijde po víkendu říct, že končí. Potřeboval jsem dělat něco, co zůstane," dodal.

Ježibaba nemůže chybět

Samozřejmě v Perníkové chaloupce nemůže chybět ježibaba. Té zdejší propůjčuje už řadu let podobu Aleš Vostřez, mistr perníkář. A nejen to, o perníku umí i krásně vyprávět.

"Na Vánoce se nedělá speciální perníkové těsto, ale používají se speciální vánoční motivy forem," prozradil. Ty jeho mu většinou vyřezává Oldřich Kvapil z Hořic v Podkrkonoší. Ale umí si vyrobit i vlastní formu.

"Musíte na to mít kvalitně vyschlé dřevo. Používá se většinou tvrdé ovocné dřevo. Hrušeň, třešeň, švestka, aby forma vydržela," dodal. A co je potřeba na vlastní perník?

"Stačí med a hladká mouka. Asi třetina medu, dvě třetiny mouky. Čím je jí více, tím perník drží lépe tvar. Žádná kypřidla. Perník je to dost tvrdý. Dřív se strouhal a používal například jako zahušťování do omáček. Dnes je to spíš dekorační záležitost," dodal Aleš Vostřez.

Ludmila Žlábková
Právo, 18. 11. 2022, s. 8

Právo 18. 11. 2022 s. 8

DALŠÍ INFORMACE: Perníková chaloupka
Zveřejněno 18.11.2022
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA